Повече за книгата прочетете тук ►  ДА ЖИВЕЕШ ЗА МИГА Щастието

...
Повече за книгата прочетете тук ►  ДА ЖИВЕЕШ ЗА МИГА Щастието
Коментари Харесай

Откъс от „Как да ни се случват хубави неща“ от Мария Естапе Рохас

Повече за книгата прочетете тук ► 

ДА ЖИВЕЕШ ЗА МИГА

Щастието не е това, което ни се случва, а по какъв начин интерпретираме това, което ни се случва. Зависи от метода, по който асимилираме действителността, и способността ни да ориентираме или фокусираме това схващане е ключовa, с цел да можем да сме по-щастливи. Ето за какво тук ще си приказваме за твоята дарба да избираш. Да избираш щастието пред нещастието. От началото на тези страници приказваме за болката, страданието, контузиите и дълбоките рани. Не сме тук, с цел да отхвърляме същинския свят – ще приказваме за толерирането на фрустрацията по-нататък, – а да се научим да се любуваме толкоз, колкото е допустимо макар... все пак.

Твоята реалност зависи от това по какъв начин ти решиш да я възприемаш.

Разбирам, че това обръщение ще те изненада и в теб ще изникнат хиляди изречения – бариери и съпротиви! – от вида на: „ към този момент всичко пробвах “, „ животът ми е доста тежък “, „ зависи от събитията “, „ детството ми беше извънредно “, „ елементарно е да се каже, мъчно е да се реализира “... Ако откажеш да избереш, да уловиш положителното в живота си – колкото и малко да е то, – ти се предаваш в най-решителната борба в живота си.

Щастието не е цялост от наслади, удоволствия и позитивни страсти. Нещо повече е; то също зависи от това да си съумял да надмогнеш раните и компликациите и да продължиш да израстваш. Това значи да живееш с известна приятност макар болката и страданието, които до огромна или дребна степен са неизбежни.

Ако отхвърляме или непрекъснато блокираме страданието, нашият разум губи способността да знае по какъв начин да го посрещне и надмогне. Това не значи да навлизаме в „ токсичната тиня “ и да се опитваме да се противопоставяме на всяка една борба, която ни се изпречи, а да се научим да се оправяме с неприятните моменти. Познавам доста хора, които не знаят по какъв начин да посрещнат спор или отрицателни страсти и които като отдушник ги отхвърлят автоматизирано и неумишлено. Това носи със себе си риск, тъй като непрекъснатото отбягване на отрицателното те кара да изгубиш една част от живота и неведнъж да изключваш от страданието на тези към теб. Вече говорихме в предходната глава за значимостта на „ състраданието “, да се свързваш по здравословен метод със страданието на други, с цел да им окажеш помощ да продължат напред.

Нека не забравяме, че огромна неточност, която хората постоянно позволяват, е да желаят безгранично благополучие или непрекъснато, утопично положение на наслада и наслаждение. Това фрустрира хората поради непрекъснатото незадоволство. Щастието ли е огромният блян на хората? Така изглежда; само че щастието има един незабавен съставен елемент: едно хранене, една среща с другари, едно пътешестване...; и различен, систематичен съставен елемент, опиращ се на фундаменталните стълбове на живота: семейство, сътрудник, работа, просвета, другари... Мигновеното благополучие е като неочаквана искра, до момента в който структурното благополучие приказва за баланс на балансиран живот.

Ще ти предам няколко на практика хрумвания. Вероятно доста от тях към този момент си прочел или даже си тествал в някакъв миг от живота си.

Съчетала съм всичко научено от татко ми – изучавам се от него повече от 30 години! – с прочетеното в доста книги, публикации и изследвания и най-много с наблюденията ми върху вътрешния свят на толкоз доста хора, които съм съпътствала в най-тежките им моменти и по време на тяхното възобновяване. Ще се опитам това, което прочетеш по тематиката, да е потребно за твоя живот или с цел да окажеш помощ на някого към теб.

Действителността на живота ти зависи от това по какъв начин отговаряш и реагираш в избрани обстановки, т.е. държанието, което се демонстрира пред външни тласъци. Тук ти давам друга значима концепция.

Всяка страст е предшествана от една мисъл.
 image2_16x9.png ТАРО ХОРОСКОП 2023 за всяка зодия: вижте какво демонстрират картите за новата година! На фокус
Умът е виновен за основаването на страсти. Чувството е физическата реакция към тази страст. Без мозък няма страст. При мозъчните увреждания, при инсултите, при малформациите... зони от мозъка могат да бъдат наранени по този начин, че те карат да „ не чувстваш “. Човек може да изгуби чувствителността в крайниците – и да се изгори, когато не реагира!, – в случай че тази зона на мозъка му е деактивирана или повредена.

Преди няколко години посредством хора, губещи говора си след мозъчен инсулт, започнаха да се разкриват зони, които дават отговор за тази функционалност. Това е началната точка на мозъчното картографиране. Сега разполагаме с принадлежности, с които да знаем в действително време по какъв начин действа мозъкът, а това ни разрешава да следим непосредствено по какъв начин съответни зони реагират и се променят, когато се прави някаква активност или се усеща тласък. Една от тези техники е функционалната магнитно-резонансна томография. Тя се ползва както за клинично лекуване, по този начин и за проучване. Чрез нея можем да открием промени в разпределението на кръвния поток в другите моменти, което ни разрешава да опознаем мозъка и нервната система доста по-задълбочено и детайлно, без да са нужни по-агресивни способи като „ отваряне “ на мозъка или очакване на аутопсия. Тази напреднала техника на Всяка страст е предшествана от една мисъл. невровизуализация ни дава опцията да следим по какъв начин се задейства мозъкът от избрани мисли, мотивации или положения на тревога или меланхолия.

Фрустрация е термин от логиката на психиката, обозначаващ прочувствено положение на човек, което поражда от блокирането на неговите упования или невъзможността да реализира мощно мечтана цел. – Бел. пр.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР